Slik øker du melkeproduksjonen når du bruker brystpumpe – 10 tips

Det kan være kjempevanskelig å klare å amme barnet sitt nok. Mange kvinner sliter med stress og skamfølelse av å ikke klare å produsere nok melk for babyen sin, smerter med melkespreng, uregelmessig melkeforsyning, og så videre, og så videre. Dette er noe man ikke trenger på toppen av alt annet stress som kommer med små barn, så vi har samlet ti tips til deg for å øke melkeproduksjonen din!

  1. Hold brystene tomme (mest effektivt)

Dette er den mest omtalte strategien, og har vært det siden tidenes morgen. Det høres ukomplisert ut, men det virker som dette er det flest førstegangsmødre gjør feil. Forskning[1] har vist at melkeproduksjon er tungt avhengig av effektiv tømming av brystene, og ikke hyppig pumping. Bruk hånden din til å massere og trekke ut melken til du tror du er tom. Selv om du tror du har pumpet nok og at barnet ditt ikke trenger mer melk, gjør det.

  1. Power Pumping!

Du kan prøve Power Pumping (hurtig tømming av brystene) om du har et sunt, friskt barn men sliter med å finne tid i dagen til å pumpe. Det finnes mange måter å gjøre det på, men vi anbefaler fra egen erfaring at du pumper hver gang du kommer over pumpeutstyret ditt. Så du pumper i 10 minutter hvert 40-50 minutt i fem timer, tømmer flasken, og så begynner du på den igjen. Fortsett med dette i 3-4 dager til du kan bytte tilbake til den vanlige pumperutinen din.  Her kan det virkelig lønne seg med gott pumpeutstyr.

  1. Dobbel pumping

Om du sliter med tidsklemma kan det være en idé å bruke en dobbel brystpumpe. En studie[2] undersøkte innvirkningen sekvenspumping og simultanpumping hadde på melkeproduksjon, og den viste at det var positive effekter å utsette brystene for mer stimuli med samtidig pumping av begge bryst, da kroppen reagerer til stimuleringen lenger enn ved å pumpe ett bryst av gangen.

  1. Pump rett etter og mellom amminger

Dette er en av de letteste metodene å håndtere lav melkeproduksjon. Det finnes anekdoter der ute av kvinner som har oppdaget at å pumpe rett etter amming kan øke melkeproduksjonen, og etter litt søking på nett[3] finner man flere kilder som støtter dette. Begynn pumping rett etter barnet ditt er ferdig med å amme, og gjør det i 10-20 minutter selv om det ikke kommer melk. Husk at du holder brystene dine stimulert her, og at du lurer kroppen din til å produsere mer melk. For noen mødre kan det virke som å ta en times pause mellom mating og pumping fungerer best, så du har alternativer. Fortell oss hva som funker best for deg!

NB: Dersom du prøver å avvende barnet ditt til mat på nattestid bør du kanskje styre unna å pumpe midt på natten!

  1. Varme bryst, mer melk?

Ja! Dette funker! Og … flere studier har bevist at dette er effektivt. Dersom du bruker en elektrisk brystpumpe, kan det øke melkeproduksjonen din betydelig å varme opp brystene dine. Dette kan være forårsaket av frigjøringen av hormonet oxytocin, eller at melkekanalene opplever mindre motstand. Det letteste er å bruke en varm brystskjerm eller en varmeflaske. Alternativt kan du legge en varm, fuktig klut eller håndkle på brystet ditt. Hva enn du velger, så skal det fungere.

  1. Fokustrening og avslapping får deg langt på vei

Melkeproduksjon har en sammenheng med følelsene våre. Det er sånn hjernen din er laget! Om du har opplevd post-traumatisk stress grunnet barnefødsel, mistet noen du er glad i, levd med misbrukende partner, eller noen annen form for emosjonelt stress, så kan melkeproduksjonen din falle drastisk. Det er viktig å komme vekk fra disse stressfaktorene. Å trene hjernen din på en spesiell måte kan lette på byrden til en viss grad, og slik gjør du det:

Isoler deg når du skal pumpe, eller i det minst kom deg vekk fra negative mennesker eller tanker. Hold deg distrahert med en telefonsamtale eller å se på en video. Tenk tanker som trigger melken din. I vårt tilfelle hjalp det å høre på et lydklipp av barnet som gråt.

  1. Kombiner elektrisk pumping med håndkompress (veldig effektivt)

Masser med hånden din! Med tilføyelsen av noen lette håndteknikker kan du øke produksjonen din med 10-46%, og det er ikke lite. Vi anbefaler å bruke hendene dine til å klemme på brystene for å stimulere brystkjertlene mest mulig. Ikke vær redd for å massere deg selv mens du er koblet opp.

  1. Juster sugekraften

Noen mødre har fått for seg at å øke brystpumpens sugekraft kan hjelpe dem få mer melk ut. Det er faktisk motsatt! Det finnes noe som heter «maksimalt komfortabelt vakuum»[4]. Dette er det høyeste nivået av suging du forblir komfortabel med. Forskning viser at dette kan øke hastigheten og volumet. Dette nivået er forskjellig fra mor til mor, for ikke å nevne fra dag til dag. Så begynn på den laveste innstillingen, og øk gradvis til du finner punktet ditt.

  1. Flens-størrelse har noe å si!

For å være helt ærlig hadde vi ikke trodd at flens-størrelse ville ha noe å si for melkeproduksjon. Mange bruker flensen som kommer med pumpen sin, men dersom den er for liten kan dette føre til smerter og minsket produksjon. For store flenser kan også ødelegge for deg, da en for stor flens kan føre til klemte brystvorter og misfarging. Mål vorte-størrelsen din for å finne rett størrelse for deg!

  1. Alternative strategier for å øke melkeproduksjon

Av og til funker ingenting, og man trenger å se etter alternativer.

Urtebehandlinger – ofte kjent som galaktologier innenfor medisinsk forskning. Enkelte urter som lusern, anisfrø og bukkehornkløver kan heve produksjonsnivået ditt.

Kiropraktikk – Denne trenger en lege å godkjenne før du starter. Anekdoter finnes som forteller hvordan melkeproduksjonen økte etter kiropraktisk behandling.

Akupunktur – Akupunktur for å behandle melkeproduksjon kan dateres tilbake tusenvis av år, siden det stimulerer oxytocin.

Kroppsmassasje – Få partneren din til å massere skuldrene og ryggen din. Spenningene i musklene kan føre til redusert produksjonsnivå.

 

Avsluttende ord

Dersom du følger grunnleggende retningslinjer og strategiene vi har presentert her kan du øke produksjonen av morsmelk helt naturlig. Men av og til er det bare ikke dagen for det. Noen ganger er det best å gi deg selv litt tid og mulighet å slappe av. Om du ikke føler for å pumpe, ta en dag eller to pause. Pumping og amming kan være kjempevanskelig om du ikke er motivert! Kom tilbake igjen og prøv disse teknikkene så mye du kan. De fleste av dem, om ikke alle, kommer til å fungere.

 

[1] Morton, J., Hall, J., Wong, R., Thairu, L., Benitz, W., & Rhine, W. (2009, July 02). Combining hand techniques with electric pumping increases milk production in mothers of preterm infants. Retrieved March 20, 2021, from https://www.nature.com/articles/jp200987

[2] Auerbach, K. (2004, March 11). Sequential and simultaneous breast pumping: A comparison. Retrieved March 20, 2021, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002074899090040P

 

[3] AG, M. (2020, October 16). How to use a breast PUMP: 12 top tips. Retrieved March 20, 2021, from https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/how-to-use-breast-pump#reference/

 

[4] Kent, J., Mitoulas, L., Cregan, M., Geddes, D., Larsson, M., Doherty, D., . . . Yamada, R. (2008, March 11). Importance of vacuum for breastmilk expression. Retrieved March 20, 2021, from https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/bfm.2007.0028?journalCode=bfm&

 

Legg igjen en kommentar